Στην Ολλανδία οι ποδηλάτες πληρώνονται!

Αν έχεις πάει στην Ολλανδία το ξέρεις. Τα ποδήλατα εκεί είναι ιερά. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πάρκινγκ ποδηλάτων. Και δεν έμεινε στάσιμη στην καινοτομία.

Πλέον η χρήση τους θα αποτελεί και μέσο εισροής χρημάτων!

Στην Ολλανδία, τα ποδήλατα αναλογούν σε 1,3 ανά κάτοικο. Παράλληλα το 27% των μετακινήσεων στο εθνικό δίκτυο και το 59% όλων των αστικών μετακινήσεων στη χώρα γίνονται μέσω ποδηλάτων. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, η Υπουργός Υποδομής και Μεταφορών Stientje van Veldhoven σχεδιάζει να ενθαρρύνει τις εταιρίες να χρηματοδοτούν τους υπαλλήλους που θα επιλέγουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατό τους.

Το παραπάνω μέτρο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και όχι μόνο.

Έρευνες έχουν δείξει πως «οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους για να πάνε στη δουλειά τους διατηρούν καλύτερη φυσική κατάσταση και είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να απουσιάσουν λόγω ασθένειας. Επιπλέον, η χρήση ποδηλάτων επιτρέπει συχνά στις εταιρείες να εξοικονομούν έξοδα στάθμευσης».

Με μότο της «Ας βγούμε από τα αυτοκίνητά μας και ας πάρουμε ποδήλατα», η Ολλανδέζα Υπουργός πρότεινε ένα σύστημα «επιβράβευσης» για τους εργαζόμενους ενήλικες, οι οποίοι θα λαμβάνουν 19 σεντς για κάθε χιλιόμετρο που θα διανύουν με το ποδήλατό τους.

Πάνω από τις μισές καθημερινές διαδρομές στην Ολλανδία είναι λιγότερο από 7,5 χιλιόμετρα σε μήκος και περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους μένουν λιγότερο από 15 χιλιόμετρα μακριά από τις δουλειές τους. Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης λοιπόν: «Στόχος είναι να βγάλουμε επιπλέον 200.000 άτομα από τα αυτοκίνητά τους και να διανύουν 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα με τα ποδήλατά τους».

Από την άλλη μεριά του κόσμου, Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ανήκουν στο TOP 5, από το… τέλος, των χωρών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους.

Όλα δείχνουν πως σε Ελλάδα και Κύπρο τα ποδήλατα πλέον χρησιμοποιούνται μόνο σε εκδρομές και όχι ως μέσο μετακίνησης από και προς την εργασία των πολιτών.

Πολλοί λένε πως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία είναι «κίνδυνος-θάνατος» για τους ποδηλάτες. Γι’ αυτό και φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα ποδήλατα στις καθημερινές τους μετακινήσεις, λόγω των ελλιπών υποδομών.

Και είναι αλήθεια.

Μήπως, λοιπόν, δε φταίνε οι Έλληνες πολίτες που έχουν ξεχάσει πια να κάνουν πετάλι;

Πηγές: tovima, euronews, protothema, lifo, aftodioikisi

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi