Οδική Ασφάλεια στον Καιρό της Πανδημίας

Δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην οδική ασφάλεια είναι η καλή υγεία και η ψυχική ηρεμία, παράγοντες που πλήττονται έντονα τις ημέρες αυτές λόγω του μεγάλου κινδύνου διασποράς του ιού COVID19.

Η σωματική υγεία απαιτεί καθημερινή ξεκούραση, καλή διατροφή και τις απαραίτητες τακτικές εξετάσεις κυρίως για τους οδηγούς μεγαλύτερων ηλικιών.

Η ψυχική ηρεμία, μια έννοια πολυσύνθετη έχει να κάνει με ζητήματα όπως είναι οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση, η αβεβαιότητα, η πίεση και το άγχος.

Στον καιρό της πανδημίας η καθημερινότητά μας έχει ανατραπεί και τη θέση της ηρεμίας έχει πάρει πλέον το μόνιμο άγχος και η αβεβαιότητα για το αύριο. Ως οδηγοί, καλούμαστε να διατηρούμε όμως τη σωματική και ψυχική μας ευεξία έτσι ώστε να προάγουμε την οδική ασφάλεια και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

Η ομάδα του EUROKTEO συγκέντρωσε μερικές συμβουλές προς οδηγούς και μη, με σκοπό να βγούμε όλοι πιο δυνατοί από την πανδημία.

Ανησυχήστε αργότερα! Προσπαθήστε να ελέγξετε τις ανησυχίες σας και να τις αφήσετε μακριά από το αυτοκίνητο.

Πείτε όχι στο υπερβολικό άγχος. Αν νιώθετε πως το άγχος σας κρατάει αδρανή και δε σας αφήνει να συγκεντρωθείτε στην οδήγησή σας, μην οδηγείτε.

Ισορροπία, τάξη & οργάνωση. Επιμείνετε στις συνήθειές σας, οργανώστε την ημέρα σας, τα γεύματά σας και διατηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ρουτίνα σας.

Απομόνωση. Κρατήστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αξιοποιήστε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και μην απομονώνεστε.

Απολαύστε τον χρόνο στο σπίτι. Κάντε μία λίστα με όσα θέλατε να κάνετε πάντα αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων αναβάλλατε. Μήπως ήρθε τώρα η ώρα να τακτοποιήσετε την αποθήκη, να βάλετε σε μια σειρά τις φωτογραφίες σας ή να οργανώσετε την ντουλάπα σας;

Παραπληροφόρηση. Ενημερωθείτε μόνο από έγκυρες πηγές και μόνο μία φορά την ημέρα. Η διαρκής αναζήτηση ειδήσεων μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει το ήδη υπάρχον άγχος.

✔ Γυμναστείτε στο σπίτι! Γιατί όχι και με παρέα εκτός σπιτιού. Διαδικτυακή μόνο!

Όχι στο αλκοόλ αν οδηγείτε. Το υπερβολικό στρες συνήθως οδηγεί σε καταχρήσεις και οι άδειοι δρόμοι ίσως αποτελέσουν δικαιολογία. Ας μην ξεχνάμε όμως πως υπάρχει μειωμένη κίνηση στους δρόμους, όχι μηδενική κίνηση και φυσικά παραμονεύει ο κίνδυνος να τραυματιστούμε κι εμείς οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση λοιπόν αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται. Αντίθετα, η ζώνη, το κράνος και οι χαμηλές ταχύτητες συνδυάζονται καταπληκτικά με την οδήγηση!

✔ Ξεκούραση σώματος και ψυχής. Κλείστε τον διακόπτη σε όλα και βρείτε χρόνο να κοιμηθείτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια ταινία και να ξεκουραστείτε πραγματικά από τον θόρυβο των ημερών.

Καταπίεση συναισθημάτων. Εκφράστε όσα νιώθετε στους δικούς σας ανθρώπους κι αν δεν αρκεί αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε και τη γνώμη ενός ειδικού.

✔ Αισιοδοξία! Είμαστε όλοι μαζί στην περιπέτεια αυτή. Ας εμπιστευτούμε τους αρμόδιους και όλα θα πάνε καλά.

Οι συνθήκες που ζούμε είναι εξαιρετικά μοναδικές και σπάνιες. Σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και όλα αυτά θα θυμίζουν όνειρο ανοιξιάτικης νυκτός.

Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία άθικτη τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους οικείους μας, αλλά και για να φροντίσουμε πως οι -λιγοστές- μετακινήσεις στους άδειους δρόμους της χώρας μας γίνονται με ασφάλεια.

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi