Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας

  1. Αρχική
  2. Τα πιο πρόσφατα
  3. Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας

Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας

Νέοι τρόποι υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας βρίσκονται υπό επεξεργασία από τους αρμόδιους φορείς. Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να σχεδιάζει την αλλαγή των κριτηρίων σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Φημολογείται πως σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό το ύψος του τέλους κυκλοφορίας, του τέλους ταξινόμησης αλλά και του τεκμηρίου διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία των οχημάτων και όχι βάσει των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ πιθανότατα από το 2016, ξεκινώντας από τα οχήματα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί κάτι σχετικά με τα παλαιότερα οχήματα, για τα οποία εικάζεται πως κριτήριο θα αποτελεί η αξία τους όπως αυτή προκύπτει από την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Πολλές ηλεκτρονικές αναφορές καταγράφουν και την εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Νοικοκυριά με αριθμό οχημάτων μεγαλύτερο του αριθμού ενηλίκων ανά νοικοκυριό θα επιβαρύνονται περισσότερο. Ένα ακόμη πολυσυζητημένο κριτήριο είναι αυτό του αθροίσματος των κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. Βέβαια, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές η εισαγωγή των παραπάνω κριτηρίων χαρακτηρίζεται δικαιότερη καθώς ευνοεί τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, εφόσον ο στόχος φαίνεται να είναι η επιβολή υψηλότερου τέλους κυκλοφορίας σε κατόχους ΙΧ μεγαλύτερης εμπορικής αξίας. Παρ’ όλα αυτά, η φημολογία και μόνο για νέες αλλαγές έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεγάλη σύγχυση.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των τελών αυτής της χρονιάς, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο καθώς δεν επαρκεί το χρονικό διάστημα που απομένει για την έκδοση των τελών κυκλοφορίας.

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi