Η ηλεκτρική μηχανή της Honda που δεν πέφτει!

«Η δύναμη των ονείρων» είναι το σλόγκαν της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών Honda, ένα σλόγκαν το οποίο κάνει τα όνειρα πραγματικότητα καθώς οδήγησε στην κατασκευή μιας ηλεκτρικής μηχανής η οποία δεν πέφτει!

Ενσωματώνοντας λοιπόν την τεχνολογία Riding Assist σε μια πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσικλέτα, την Riding Assist-e, το τμήμα ρομποτικής της Honda παρουσίασε για πρώτη φορά την καινοτομία αυτή στο 45ο Motor Show του Tokio το 2017.

Το σύστημα Riding Assist διαθέτει μια σειρά από εξαιρετικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα χρήσιμα για αρχάριους αναβάτες: πολύ χαμηλό κέντρο βάρους, ηλεκτρικό κινητήρα, πλήθος από ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης και τη μοναδική ικανότητα να μην πέφτει!

Πώς είναι αυτό δυνατό;

Ειδικοί αισθητήρες μετρούν διαρκώς την κατακόρυφη θέση της μοτοσικλέτας και όταν αυτή φτάσει σε ταχύτητα κάτω των 3-5 χλμ/ώρα, όπου πλέον ο αναβάτης δεν έχει τη δυνατότητα να ισορροπήσει, αναλαμβάνουν δράση.

Μόλις η κατακόρυφη θέση της μοτοσικλέτας αλλάξει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, οι αισθητήρες δίνουν εντολή σε ηλεκτρικά μοτέρ να αλλάξουν τη γωνία κλίσης του εμπρόσθιου τροχού, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία. Το εμπρόσθιο σύστημα της μοτοσικλέτας χαμηλώνει κι έτσι η μοτοσικλέτα παραμένει όρθια είτε με αναβάτη είτε χωρίς.

Τα ηλεκτρικά μοτέρ που επιτυγχάνουν την ισορροπία της μοτοσικλέτας είναι τρία. Ένα για τη λειτουργία αυτού του εξελιγμένου εμπρόσθιου συστήματος, ένα για τη ρύθμιση της γωνίας του τιμονιού και ένα τρίτο επίσης στο εμπρόσθιο μέρος το οποίο μπορεί να κινήσει τη μοτοσικλέτα από μόνο του, με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς απαραίτητα να υπάρχει αναβάτης!

Πολύ σημαντικό είναι να σημειωθεί πως το σύστημα Riding Assist δεν μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία όταν η μοτοσικλέτα κινείται κανονικά, έχει αναπτύξει δηλαδή κάποια ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που χαθεί η πρόσφυση των ελαστικών εν κινήσει, η μοτοσικλέτα θα πέσει.

Πολύ μπροστά η Honda; Προφανώς. Το περίμενε κανείς πριν από μερικά χρόνια πως θα φτάναμε να μιλάμε για μηχανές που δεν πέφτουν και μπορούν να κινηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού χωρίς αναβάτη ή αναβάτη με μειωμένη κινητικότητα που η πιθανότητα να οδηγήσει μοτοσικλέτα υπήρχε μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Ναι, λοιπόν, είναι πολύ μπροστά η Honda!

Πηγές : insider.gr, reader.gr, carzine.gr 

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi