Γιατί υπάρχει πρόστιμο για το ΚΤΕΟ;

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκαν για άλλη μια φορά τα πρόστιμα «φωτιά» που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι κάτοχοι οχημάτων παραμέλησαν το ΚΤΕΟ τους. Τα πρόστιμα αυτά είχαν ανακοινωθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2015 και είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε άμεσα η υπόσχεση των φορέων για την αποστολή των προστίμων στο taxisnet, οι περιπτώσεις εκπρόθεσμων οχημάτων δε φάνηκαν να μειώνονται αισθητά.

Πέρα από το πρόστιμο της καθυστέρησης διενέργειας του ΚΤΕΟ υπάρχει και το πρόστιμο της τροχαίας για όσα οχήματα βρεθούν στο δρόμο χωρίς ΚΤΕΟ. Το πρόστιμο αυτό ανέρχεται στα 400€ με δυνατότητα μείωσής του στο 1/8 σε περίπτωση που περάσει το όχημα ΚΤΕΟ μέσα σε 10 μέρες. Ούτε αυτό το πρόστιμο όμως φαίνεται να αγχώνει τους κατόχους οχημάτων με ληξιπρόθεσμο ΚΤΕΟ οι οποίοι συνεχίζουν να κινούν τα οχήματά τους γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των πράξεών τους από οικονομικής άποψης, ίσως όμως όχι από άποψη οδικής ασφάλειας.

Και τέλος, υπάρχει και το πρόστιμο στο ίδιο το ΚΤΕΟ για όσα οχήματα προσκομίζονται για έλεγχο μετά το πέρας της προθεσμίας τους. Το πρόστιμο αυτό αφορά παράβολα δημοσίου τα οποία είναι αδύνατο να αποφευχθούν καθώς όλες οι ημερομηνίες ΚΤΕΟ αποστέλλονται από όλα τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου στο Υπουργείο Μεταφορών για κάθε όχημα που ελέγχεται. Υπάρχει επομένως απόλυτη διαφάνεια στο κομμάτι αυτό, καθώς όλα τα ΚΤΕΟ έχουν απευθείας ηλεκτρονική γραμμή με το Υπουργείο ανά πάσα στιγμή.

Τα παράβολα δημοσίου είναι προκαθορισμένα βάσει Υπουργικής Απόφασης κι έχουν πολύ συγκεκριμένες διαβαθμίσεις. Η πρώτη διαβάθμιση αφορά τα εκπρόθεσμα οχήματα εντός τριάντα ημερών, η δεύτερη εντός έξι μηνών και η τρίτη και μεγαλύτερη για τα οχήματα που έχει λήξει το ΚΤΕΟ τους πάνω από έξι μήνες. Οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα όχημα δεν έχει υποχρέωση για ΚΤΕΟ είναι (1) να βρίσκεται υπό καθεστώς φορολογικής ακινησίας ή με πιο απλά λόγια να έχει παραδώσει ο κάτοχός του πινακίδες στην αρμόδια ΔΟΥ, (2) το όχημα να έχει κλαπεί, (3) ο κάτοχος του οχήματος να βρίσκεται προσωρινά σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτός του νομού της έδρας του οχήματος και σε περιοχή όπου δεν υπάρχει ΚΤΕΟ ή (4) να έγινε εισαγωγή του κατόχου σε δημόσιο νοσοκομείο. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι φυσικά απαραίτητη και η προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών εγγράφων.

Το ΚΤΕΟ δεν είναι μόνο ημερομηνίες όμως. ΚΤΕΟ σημαίνει ασφάλεια, σημαίνει αναγνώριση της αξίας της κάθε ανθρώπινης ζωής. Όλα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ φροντίζουν να ενημερώνουν έγκαιρα τους κατόχους των οχημάτων για το ΚΤΕΟ τους στέλνοντας ενημερωτικές ταχυδρομικές επιστολές, γραπτά μηνύματα στο κινητό, email στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και φυσικά με τηλεφωνική ενημέρωση. Η ενημέρωση αυτή δε γίνεται με σκοπό την αποφυγή του προστίμου της τροχαίας, ή του παραβόλου στο ΚΤΕΟ. Η ενημέρωση γίνεται με σκοπό να αναδείξουμε την αξία της πρόληψης και της ασφάλειας, έτσι ώστε τα οχήματά σας να είναι ασφαλή για εσάς και τους αγαπημένους σας.

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi