Αιτίες αυτανάφλεξης οχήματος

  1. Αρχική
  2. Blog
  3. Αιτίες αυτανάφλεξης οχήματος

Αιτίες αυτανάφλεξης οχήματος

Αιτίες αυτανάφλεξης οχήματος

Ένα θέμα που μας απασχολεί κάθε καλοκαίρι είναι τα πολλά περιστατικά αυτανάφλεξης οχημάτων.

Τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται πλέον έτσι ώστε να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες είτε αυτές είναι του καύσωνα είτε του παγετού. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο οι θερμοκρασίες να αποτελέσουν, από μόνες τους, αιτία πυρκαγιάς σε ένα όχημα.

Η αυτανάφλεξη οφείλεται, κυρίως, σε ελλιπή ή κακή συντήρηση των οχημάτων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αυτανάφλεξη σε ένα όχημα είναι η μπαταρία του αυτοκινήτου, τα ηλεκτρικά καλώδια και οι διαρροές καυσίμων.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, που μπορούν να υπερθερμανθούν, να λιώσουν και τελικά να προκαλέσουν φωτιά.

Τα παλιότερα αυτοκίνητα από την άλλη, δεν είναι συνήθως σωστά συντηρημένα. Έτσι, μια μικρή διαρροή λαδιού ή εύφλεκτου υγρού μπορεί να προκαλέσει φωτιά, εάν υπάρξει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Επίσης, η ελαττωματική ηλεκτρική καλωδίωση, μπορεί να δημιουργήσει κάποιο βραχυκύκλωμα ή έναν σπινθήρα προκαλώντας φωτιά.

Το λογικό είναι όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει να αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες. Επομένως το αυτοκίνητο, όταν σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αντίστοιχα πολύ χαμηλές, λειτουργεί στα όριά του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή ως προς τα σημάδια που παρουσιάζει. Οι αιτίες, ωστόσο, της αυτανάφλεξης δεν έχουν να κάνουν με το αν το αυτοκίνητο κινείται ή αν απλά βρίσκεται αναμμένο. Ακόμη οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν όταν λειτουργούν το αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι είναι ζεστό, να αποφεύγουν να το παρκάρουν σε σημεία όπου μπορεί να βρίσκονται ξερά χόρτα ή εύφλεκτα υλικά, καθώς είναι πιθανό να «αρπάξουν»

Για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας να τηρείται η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου. Ο ετήσιος έλεγχος του αυτοκινήτου είναι αναγκαίος, καθώς ο μηχανικός μπορεί να εντοπίσει την βλάβη και να την διορθώσει στο αρχικό στάδιο.

Επίσης σημαντικό είναι να μην αφήνουμε στο αυτοκίνητο, εκτεθειμένα αντικείμενα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην αυτανάφλεξη όπως είναι τα γυαλιά ηλίου, μπουκάλια, εύφλεκτα αντικείμενα όπως σπρέι κ.α. τα οποία έχουν και το σχετικό σήμα του εύφλεκτου. Το ίδιο ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κάμερες και όλα τα αντικείμενα που μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία σε περίπτωση που έρχονται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ηλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και το αυτονόητο.. τους αναπτήρες.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια που κυκλοφορούν πολλά οχήματα διπλού καυσίμου, είτε υγραερίου, είτε φυσικού αερίου, είναι επίσης πολύ σημαντικό να ελέγχεται η διάρκεια ζωής της εκάστοτε δεξαμενής καυσίμου. Ένα μη πιστοποιημένο σύστημα υγραεριοκίνησης, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει και αυτό σε αυτανάφλεξη οχήματος.
Τέλος, σημαντικό είναι να έχουμε πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο, να φροντίζουμε να μην έχει λήξει η διάρκεια ζωής του και φυσικά να γνωρίζουμε πώς να τον χρησιμοποιούμε. Καλό είναι να έχουμε και κάποια μπουκαλάκια με νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συζήτηση του Νίκου Χατζόπουλου Τεχνικού Διευθυντή του EUROKTEO και του Γιώργου Ταβλαρίδη Αναπληρωτή Τεχνικού Διευθυντή του EUROKTEO στην Εκπομπή “Μέρα με Χρώμα”.

 

 

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi