Πώς διαβάζεται το αυτοκόλλητο του ΚΤΕΟ;

Όλα τα οχήματα που περνάνε ΚΤΕΟ επιτυχώς λαμβάνουν και το Ειδικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου, το οποίο κολλούν οι ελεγκτές στην πινακίδα του οχήματος ή αλλιώς όπως το λέμε εμείς στα ΚΤΕΟ «ΕΣΤΕ».

Κάθε χρόνο το χρώμα του ΕΣΤΕ αλλάζει. Φέτος είναι πορτοκαλί, πέρσι ήταν πράσινο, το 2017 ροζ, το 2016 καφέ, το 2015 κίτρινο ενώ το 2014 μπλε. Αυτά είναι όλα τα χρώματα τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Πώς διαβάζουμε όμως ένα ΕΣΤΕ;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φανταστείτε το ΕΣΤΕ σαν ένα ρολόι. Στο κέντρο του ρολογιού αυτού αναγράφεται το έτος που πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ το όχημα –και όχι το έτος που πέρασε, όπως πολλοί πιστεύουν. Στην περιφέρειά του το αυτοκόλλητο αυτό έχει αριθμούς από το ένα ως το δώδεκα. Οι αριθμοί αυτοί δηλώνουν τους μήνες τους έτους.

Αν θέλετε να δείτε και τον μήνα που οφείλει το όχημα που σας ενδιαφέρει να περάσει ΚΤΕΟ, δεν έχετε παρά να δείτε «ποια ώρα» αναγράφεται στην «ώρα 12». Αν φανταστείτε λοιπόν το ΕΣΤΕ σαν ρολόι και εντοπίσετε ποιο νούμερο αναγράφεται στο σημείο της ώρας 12, τότε θα ξέρετε πότε πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ το όχημα που «διαβάζετε».

Ας δούμε κι ένα παράδειγμα. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία το ΕΣΤΕ γράφει στο κέντρο του τον αριθμό «17». Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο όχημα πέρασε τελευταία φορά ΚΤΕΟ το 2015, άρα το ΚΤΕΟ λήγει το 2017. Για να δούμε ποιον μήνα ακριβώς λήγει το ΚΤΕΟ αρκεί να κοιτάξουμε ποιο νούμερο της περιφέρειας του ΕΣΤΕ βρίσκεται στη θέση της «ώρας 12». Όπως είναι εμφανές το νούμερο αυτό είναι το 9, που αντιστοιχεί στον ένατο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Τελικά συμπεραίνουμε πως το ΚΤΕΟ του συγκεκριμένου οχήματος λήγει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τι ακριβώς είναι το ΕΣΤΕ;

  • Ένα μέσο ελέγχου που αφορά κυρίως την τροχαία και τη βοηθάει να εντοπίζει από μακριά τα εκπρόθεσμα οχήματα.
  • Δεν αντικαθιστά το ΔΤΕ (Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου). Σε έναν πιθανό έλεγχο τροχαίας θα πρέπει να δείξετε το Δελτίο σας, καθώς μόνο αυτό είναι αποδεικτικό του ελέγχου ΚΤΕΟ.
  • Αν καταστραφεί ή ξεκολλήσει το ΕΣΤΕ, δεν είναι παράπτωμα εφόσον διαθέτετε ΔΤΕ. Φυσικά όμως, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΤΕΟ σας για την αντικατάστασή του.

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ΕΣΤΕ είναι πως μπορείς να περάσεις μια ζωή χωρίς να το παρατηρήσεις ποτέ. Αν όμως σου εξηγήσει κάποιος τι είναι και πώς διαβάζεται δε θα μπορέσεις να δεις ξανά πινακίδα με τον ίδιο τρόπο.

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi