Το ΚΤΕΟ ή αλλιώς ο Τεχνικός Έλεγχος ενός οχήματος είναι ένας υποχρεωτικός έλεγχος ο οποίος ορίζεται νομοθετικά από το Υπουργείο Μεταφορών. Όλα τα οχήματα οφείλουν να περνάνε από έλεγχο ΚΤΕΟ για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης άδειας κυκλοφορίας κι έπειτα κάθε δύο χρόνια.
Η διαδικασία του Τεχνικού Ελέγχου έχει συγκεκριμένα στάδια και ελάχιστο χρόνο ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου για το επιβατικό όχημα και το φορτηγό έως 3,5tn είναι 20 λεπτά, για το δίκυκλο 15 λεπτά και για το επιβατικό δημοσίας χρήσης (Ταξί) 25 λεπτά. Κάτι που σημαίνει πως κάθε ελεγκτής είναι δεσμευμένος για έναν έλεγχο ανά 20λεπτο, 15λεπτο ή 25λεπτο αντίστοιχα. Αν ο χρόνος αυτός δε συμπληρωθεί, ο ελεγκτής δεν μπορεί να διεξάγει άλλον Τεχνικό Έλεγχο.
Πώς μετριέται ο ελάχιστος χρόνος; Όλα τα οχήματα που ελέγχονται φωτογραφίζονται. Μηχανογραφικά λοιπόν, αποθηκεύεται η ακριβής χρονική στιγμή που βγήκε η πρώτη φωτογραφία του οχήματος. Οπότε, εκείνη η στιγμή θεωρείται ως έναρξη του Τεχνικού Ελέγχου. Αν δε συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου λοιπόν, είναι αδύνατο να εκδοθεί Δελτίο ΚΤΕΟ.
Γιατί υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου; Ο βασικός λόγος είναι για να μπορεί να διασφαλιστεί ο ίδιος ο έλεγχος, ότι γίνεται σωστά δηλαδή και σε λογικά χρονικά πλαίσια. Το Υπουργείο Μεταφορών εισήγαγε τον ελάχιστο χρόνο ελέγχου την άνοιξη του 2012. Οι φωτογραφίες μαζί με τη χρονική τους «στάμπα» αποστέλλονται στο Υπουργείο την ίδια στιγμή που εκδίδεται και το Δελτίο ΚΤΕΟ. Σε περίπτωση που το Δελτίο ΚΤΕΟ εκδοθεί πριν τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ελέγχου, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΚΤΕΟ.
Η διάρκεια του Τεχνικού Ελέγχου λοιπόν, δεν καθορίζεται από το ΚΤΕΟ, αλλά από τους αρμόδιους φορείς βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Στη διάρκεια του ελέγχου φυσικά προστίθεται και ο χρόνος που περνάει ο πελάτης στη γραμματεία, αλλά και η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επομένως, σίγουρα δε μιλάμε μόνο για 20-25 λεπτά ανάλογα με το όχημα.
Είναι εύλογο να θεωρείται πως μια υποχρέωση η οποία ορίζεται νομοθετικά είναι χάσιμο χρόνου. Όταν όμως μιλάμε για οδική ασφάλεια και πρόληψη κανένα λεπτό που ξοδεύτηκε σε έλεγχο οχήματος δεν είναι χαμένο. Κάθε Τεχνικός Έλεγχος που διεξάγεται θα πρέπει να έχει την έννοια της εγγύησης ότι ο οδηγός του οχήματος που ελέγχθηκε θα γυρίσει σπίτι του ασφαλής, ότι το όχημά του δε θα τον προδώσει στα μισά της διαδρομής. Ένα γρήγορο ΚΤΕΟ, δεν είναι απαραίτητα ένα σωστό κι αξιόπιστο ΚΤΕΟ.
Ο χρόνος τελικά δεν έχει καμιά σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε βέβαιοι πως τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι όντως ασφαλή και κατάλληλα για κυκλοφορία. Ως φορέας ελέγχου αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη της δουλειάς μας καθώς και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Περάστε ΚΤΕΟ λοιπόν, ξοδέψτε λίγο χρόνο για να μη χάσει κανένας άλλος οδηγός ή πεζός το δικό του χρόνο. Πλέον υπάρχουν ΚΤΕΟ σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς και μην το αναβάλλετε άλλο. Είναι σημαντικό, γιατί είστε κι εσείς σημαντικοί και πολύτιμοι για τους δικούς σας ανθρώπους.