Πώς και πού πρέπει να παρκάρουν οι μηχανές;
Μια ερώτηση-παγίδα.
Βασιζόμενοι σε άρθρα του mototriti, στην εμπειρία του εξειδικευμένου μας ελεγκτικού προσωπικού και τα σχόλια πελατών μας που αγαπούν τα δίκυκλα, καταλήξαμε σε κάποιες οδηγίες παρκαρίσματος. Τι περιλαμβάνουν αυτές;
- Παρκάρισμα με την όπισθεν έτσι ώστε να γίνει πιο ασφαλές το ξεπαρκάρισμα ειδικά σε ανηφόρες αφού υπάρχει καλύτερη ορατότητα.
- Προσοχή στο παρκάρισμα σε μαλακό έδαφος, με χώμα, άμμο ή λάσπη καθώς υπάρχει πιθανότητα να βουλιάξει το σταντ της μηχανής από το βάρος. Υπάρχει η λύση της τοποθέτησης μιας πλατιάς πέτρας κάτω από το σταντ για να γίνει καλύτερη κατανομή του βάρους. Διαφορετικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές προεκτάσεις σταντ ή το κεντρικό σταντ της μηχανής εφόσον υπάρχει.
- Για παρκάρισμα σε δρόμο με μικρή κλίση συνίσταται η πλευρά του σταντ να είναι προς το κατηφορικό τμήμα. Έτσι, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει προς το κατηφορικό τμήμα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μετακίνηση της μηχανής.
- Για την πλειοψηφία των μηχανών -που δε διαθέτουν χειρόφρενο- καλό είναι να μένει ταχύτητα στο κιβώτιο.
- Τέλος, κατά το παρκάρισμα δίπλα σε άλλες μηχανές είναι σημαντικό να μένει χώρος ώστε να μπορεί να περάσει κάποιος ανάμεσα.
Πέρα από τις οδηγίες αυτές υπάρχει πάντα και το ζήτημα της στάσης και στάθμευσης σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η στάση και στάθμευση όπως αναφέρεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύει το ίδιο για τα επιβατικά όσο και για τα δίκυκλα οχήματα (βλ. άρθρο 34 ΚΟΚ). Έτσι, η στάθμευση σε πεζοδρόμιο απαγορεύεται και για τα δίκυκλα οχήματα, ενώ ο σωστός τρόπος παρκαρίσματος πέρα από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης δικύκλων, είναι παράλληλα στο πεζοδρόμιο και όχι κάθετα.