Νέα πρότυπα ασφάλειας για τα οχήματα από την Ε.Ε.

  1. Αρχική
  2. Τα πιο πρόσφατα
  3. Νέα πρότυπα ασφάλειας για τα οχήματα από την Ε.Ε.

Νέα πρότυπα ασφάλειας για τα οχήματα από την Ε.Ε.

Μια μεγάλη δέσμη μέτρων για την οδική ασφάλεια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση 25.000 θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μέχρι το 2030, όπως μας ενημερώνει ο ioas.gr (Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια & την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων).

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική εγκατάσταση νέων τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού, με το σύστημα AEB (Automated Emergency Braking) και το σύστημα ISA (Intelligent Speed Assistance), ως βασικό εξοπλισμό σε όλα τα οχήματα.

Το σύστημα AEB εντοπίζει μια επικείμενη συντριβή με άλλο όχημα ή πεζό εγκαίρως, για να αποφευχθεί ή να μετριάσει τη σύγκρουση. Αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό να λάβει διορθωτικά μέτρα, κι αν εκείνος δεν ανταποκριθεί, το σύστημα εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα. Αποτελεί μέτρο που μπορεί να μειώσει και τα λιγότερο σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους αυτοκινητοδρόμους μας.

https://www.youtube.com/watch?v=ajlwXG9gCuI&t=239s

Το σύστημα ISA χρησιμοποιεί μια βιντεοκάμερα αναγνώρισης σημάτων ταχύτητας σε σχέση με το όριο της δεδομένης χρονικής στιγμής. Συνδέεται με το GPS για το τρέχον όριο ταχύτητας και περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα, απλώς περιορίζει την ισχύ του κινητήρα, εμποδίζοντας το όχημα να επιταχύνει πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για τα νέα μέτρα ασφάλειας «αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα προόδου στην οδική ασφάλεια» όπως δήλωσε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών).

Οι ανακοινώσεις όμως από μόνες τους δεν κάνουν τη διαφορά.

Αναμένουμε να δούμε, λοιπόν, τον τελικό νικητή στην άτυπη μάχη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της βιομηχανίας αυτοκινήτων με τη δεύτερη να ασκεί ήδη πίεση για την αποδυνάμωση των μέτρων.

Πηγές: www.ioas.gr, www.safecar.govwww.etsc.eu

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi