Καινοτομία για λιγότερα τροχαία ατυχήματα

Κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια ζωές σε τροχαία ατυχήματα. Κυρίως ζωές νέων ανθρώπων. Χωρίς να αναλάβουμε δράση, τα τροχαία ατυχήματα αναμένονται να γίνουν η 7η συνηθέστερη αιτία θανάτου ως το 2030. Το νούμερο αυτό είναι μη αποδεκτό στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας. Οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας απέναντι στο πρόβλημα αυτό και να βρούμε λύση σήμερα. Όχι το 2030.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη μια κορεάτικη εταιρεία η οποία ονομάζεται ETI (Evolution in Traffic Innovation) κι έχει κατασκευάσει μια αξιοθαύμαστη μηχανολογική καινοτομία η οποία ονομάζεται «Rolling Barrier System» ή αλλιώς «Κυλιόμενες Μπάρες». Τα κλασικά μεταλλικά προστατευτικά κάγκελα που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα αφού δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδηγών. Σε αντίθεση, η νέα τεχνολογία των κυλιόμενων μπαρών υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους οδηγούς και λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι κυλιόμενες αυτές μπάρες είναι ικανές να απορροφήσουν τις δυνάμεις πρόσκρουσης, να βοηθήσουν τα οχήματα να συνεχίσουν τη διαδρομή τους και όχι να περάσουν απλώς μέσα από τα κλασικά αμετακίνητα κάγκελα για να βγουν τελικά εκτός δρόμου ή και να πέσουν πάνω σε άλλα διερχόμενα οχήματα. Το υλικό κατασκευής τους μοιάζει περισσότερο με λάστιχο και είναι ιδιαίτερα ελαφριά και εύκαμπτα, καθώς είναι ορατά και κατά τις νυχτερινές ώρες. Έτσι, όταν ένα όχημα πέσει πάνω στις κυλιόμενες μπάρες, η κινητική ενέργεια που δημιουργείται κατά την κρούση μετατρέπεται σε περιστρεφόμενη ενέργεια με αποτέλεσμα να βγαίνουν λιγότερα οχήματα εκτός πορείας, είτε μιλάμε για επιβατικά οχήματα ενός τόνου, είτε για μεγάλα οχήματα έως και 13 τόνων.

Μπορείτε να δείτε και τα σχετικό βίντεο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=oqizgbRpzaI

Πηγή: Interesting Engineering

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi