Γιατί κόβουμε στο ΚΤΕΟ;

Περνάς ΚΤΕΟ αλλά δεν είναι σίγουρο ότι περνάς.. Ακούγεται κάπως οξύμωρο, αλλά έτσι είναι. Πολλά οχήματα «κόβονται», όπως συνηθίζουμε να λέμε με απλά λόγια. Στο ΚΤΕΟ αυτό ονομάζεται «ανεπιτυχής έλεγχος» ή ΚΤΕΟ με σοβαρές ελλείψεις. Γιατί «κόβουμε» στο ΚΤΕΟ; Ένα ΚΤΕΟ «κόβει» γιατί φέρει ευθύνη για κάθε όχημα που επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του κι έπειτα βγαίνει ξανά στο δρόμο για κυκλοφορία.

Το χαρτί που εκδίδει το ΚΤΕΟ λέγεται ΔΤΕ (Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου) και εκεί σημειώνονται όλες οι ελλείψεις. Ανάλογα με τις ελλείψεις υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες:

1. Δευτερεύουσες. Ένα όχημα μπορεί να περάσει επιτυχώς τον έλεγχο ΚΤΕΟ ακόμα και με δευτερεύουσες ελλείψεις. Το Ειδικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου (ΕΣΤΕ) παραχωρείται κανονικά και ο κάτοχος του οχήματος δεσμεύεται με την υπογραφή του στο ΔΤΕ πως αναλαμβάνει να επιδιορθώσει τις ελλείψεις αυτές στο χρονικό διάστημα 2 μηνών.

2. Σοβαρές. Εάν σημειωθούν στο όχημα σοβαρές ελλείψεις, αυτό σημαίνει πως ο κάτοχος οφείλει να επιδιορθώσει τις βλάβες αυστηρά στο χρονικό διάστημα 2 μηνών. Δεν παραχωρείται ΕΣΤΕ ενώ ο κάτοχος οφείλει να προσκομίσει το όχημα για επανέλεγχο. Ένα όχημα μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους ακόμα και με σοβαρές ελλείψεις για όσο το ΔΤΕ βρίσκεται σε ισχύ. Τέλος, μπορεί ακόμα και να μεταβιβαστεί ως αξία σε νέο κάτοχο.

3. Επικίνδυνες. Όσον αφορά τις επικίνδυνες ελλείψεις, αυτές αφορούν οχήματα τα οποία κρίνονται ως επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια. Τα οχήματα αυτά πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από την κυκλοφορία, να επισκευαστούν και να προσκομιστούν για ΚΤΕΟ μετά τη διόρθωση των επικίνδυνων ελλείψεων. Εάν παρατηρηθούν επικίνδυνες ελλείψεις σε ένα όχημα, το ΚΤΕΟ είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια υπηρεσία τροχαίας στην οποία ο κάτοχος του οχήματος οφείλει να παραδώσει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας & πινακίδες οχήματος).

Σε όλα τα ΚΤΕΟ υπάρχουν ειδικά μηχανήματα τα οποία διακριβώνονται τακτικά για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των μετρήσεών τους. Εξειδικευμένο ελεγκτικό προσωπικό διεξάγει τους Τεχνικούς Ελέγχους. Επομένως η απάντηση στην ερώτηση «γιατί κόβουμε στο ΚΤΕΟ» είναι γιατί ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση πως όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας μας είναι ασφαλή για τους οδηγούς τους, τους διπλανούς οδηγούς και τους πεζούς.

Εμείς στο EUROKTEO πιστεύουμε στην αξία του ελέγχου. Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας σε κάθε όχημα και να σας ενημερώνουμε για κάθε εύρημα ειδικά αν είναι κάτι σοβαρό που μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο στο δρόμο. Το συμπέρασμα είναι ότι κόβουμε γιατί είναι σημαντικό τα οχήματα στα οποία μετακινούμαστε να είναι αξιόπιστα. Κόβουμε γιατί είστε σημαντικοί για τις οικογένειες και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi