Έχει ημερομηνία λήξης το κράνος;

Κράνος φοράς; Εννοείται πως φοράς.

Κοιτάς την ημερομηνία λήξης του πριν το φορέσεις;

Από πότε έχει ημερομηνία λήξης το κράνος; Κι όμως!

Η ημερομηνία λήξης του κράνους ορίζεται συνήθως στα 5 χρόνια αλλά φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης του αλλά και τη διαδικασία κατασκευής του. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ενδεικτικές ημερομηνίες λήξης χωρίς όμως αυτές να είναι απόλυτες.

Η έκθεση στον ήλιο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες της ατμόσφαιρας, είτε αυτές είναι πολύ υψηλές, είτε πολύ χαμηλές, καθώς και η έκθεση στους ατμούς των λιπαντικών και της βενζίνης, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητα ενός κράνους και μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του, δηλαδή τη δυνατότητά του να απορροφήσει ένα ατύχημα με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα υλικά κατασκευής ενός κράνους. Τα κράνη που είναι φτιαγμένα με θερμοπλαστικά υλικά ζουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές από 3 έως 6 χρόνια, ενώ όσα είναι φτιαγμένα από σύνθετα υλικά fiberglass, carbon, kevlar και πάλι σύμφωνα με τους κατασκευαστές ζουν από 7 έως 10 χρόνια ίσως και πολύ περισσότερα. Οι χρόνοι αυτοί εκμηδενίζονται φυσικά μετά από οποιοδήποτε χτύπημα που ίσως προκληθεί από πτώση ή σύγκρουση, καθώς δε θα είναι πλέον σε θέση ένα κράνος να απορροφήσει αποτελεσματικά ένα νέο χτύπημα.

Οι απόψεις των κατασκευαστών και των μοτοσικλετιστών τελικά διίστανται καθώς οι κατασκευαστές είναι πολλοί όπως πολλά είναι και τα είδη και οι ποιότητες των κρανών. Το σημαντικό είναι να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες συντήρησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως το κράνος θα σας σώσει όντως τη δύσκολη στιγμή.

Οι βασικοί κανόνες συντήρησης σύμφωνα με το mototriti.gr είναι:

– Έλεγχος της κατάστασης της εσωτερικής επένδυσης έτσι ώστε να παραμένει σφιχτή η εφαρμογή του.
– Έλεγχος του ειδικού αφρολέξ το οποίο βρίσκεται κάτω από την επένδυση του κράνους και σε ιδανικές συνθήκες δεν πρέπει να έχει βαθουλώματα ή ρωγμές
– Έλεγχος της κατάστασης του εσωτερικού κελύφους οπτικά κυρίως για βαθιές γρατζουνιές ή ρωγμές
– Έλεγχος της κατάστασης του ιμάντα πρόσδεσης για ξεφτίσματα, σκισίματα ή κακή λειτουργία του μηχανισμού ασφάλισης
– Έλεγχος της ζελατίνας για ζημιές που επηρεάζουν την ορατότητα καθώς ίσως χρειαστεί αλλαγή πριν την ημερομηνία λήξης του κράνους

Πηγές: mototriti.gr, motomag.gr

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi