Διθέσιο για…τέσσερις

«Ακριβό μου διθέσιο… καλό μου αμάξι…». Μουσική ραδιοφώνου αντί για παιδικά τραγούδια των CDs που έχεις στην τσάντα σου. Εδώ και δέκα λεπτά τα παιδιά κοιμούνται. Σιγοτραγουδάς. Κάποτε η επιλογή της μουσικής ήταν αδιαπραγμάτευτη. Κάποτε τραγουδούσες δυνατά, με το παράθυρο ανοιχτό και το τσιγάρο συντροφιά. Τώρα ακούς μουσικές άλλες, τώρα τραγουδάς μαζί τους δυνατά, χαμηλόφωνα μόνη. Τώρα δεν καπνίζεις στο σπίτι, δεν καπνίζεις στο αυτοκίνητο. Τώρα προσέχεις. Τώρα είναι αλλιώς.

Το ακριβό διθέσιο δεν υπάρχει πια. Το αυστηρά διθέσιο μεταμορφώθηκε σε διθέσιο για «τέσσερις». Εσύ, ο μπαμπάς και τα παιδιά. Ήρθαν τα παιδιά και ήρθαν μαζί τους τόσα άλλα! Χαρά, πανέμορφες στιγμές, γέλια… παιδικά γέλια παντού. Τα βλέπεις από τον καθρέφτη να κοιμούνται ανέμελα στα παιδικά καθισματάκια τους και χαμογελάς. Αισθάνεσαι περήφανη, ολοκληρωμένη αλλά γεμάτη ευθύνες. Είσαι μητέρα!

Η ασφάλεια των παιδιών σου είναι το πρώτο μέλημά σου σε ένα αυτοκίνητο. Γνωρίζεις καλά ότι τα βρέφη διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο όταν μεταφέρονται στην αγκαλιά των επιβατών. Αυτό συμβαίνει γιατί λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον ενήλικα. Είμαι σίγουρη ότι έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σου στο διαδίκτυο.

Ξέρεις επίσης ότι τα παιδιά δύο ως τριών ετών πρέπει να μεταφέρονται σε παιδικά καθίσματα με το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ως 1,40 ύψος συνίσταται να κάθονται σε ειδικά ανυψωτικά καθίσματα, φορώντας ζώνη ασφαλείας και πάντα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

Είναι δυνατόν να αφήσεις κάτι στην τύχη; Κάποτε ίσως. Τώρα προσέχεις τα πάντα. Το αυτοκίνητό σου είναι κι αυτό «μωρό». Αλλάζεις λάστιχα, κάνεις όλα τα σέρβις στην ώρα τους όπως κάνεις τα εμβόλια των παιδιών σου, διορθώνεις ότι σου προτείνουν οι τεχνικοί με τον ίδιο τρόπο που συμβουλεύεσαι τον/την παιδίατρο! Φυσικά δε ξεχνάς να περάσεις ΚΤΕΟ και να βγάλεις Κάρτα Καυσαερίων κάθε χρόνο.

Το βράδυ που τα παιδιά κοιμούνται και καθώς ετοιμάζεις το φαγητό για την επόμενη ημέρα, βλέπεις βιντεάκια στο youtube. Ατυχήματα και πόσο σημαντικό είναι να αντικαθίστανται τα παιδικά καθίσματα μετά από μια σύγκρουση γιατί οι προδιαγραφές τους παύουν να ισχύουν. Φυσικά γνωρίζεις ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο αφού υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Λίγο ακόμα αλάτι στο φαγητό. Να βάλεις και ένα κέικ στο φούρνο για να πάρουν μαζί τους αύριο στο σχολείο. Ναι, σε παίρνει ο χρόνος. Ψάχνεις στο διαδίκτυο ταυτόχρονα μια καινούρια συνταγή γιατί θέλεις το καλύτερο. Κάτι καινούριο για να το φάνε και να μην βαριούνται τις ίδιες γεύσεις.

Δεν έχει παζάρια και εκπτώσεις για τα παιδιά! Θέλεις να είσαι δίπλα τους σε κάθε στιγμή. Να μεγαλώσουν και να τα δεις μια μέρα στη θέση του οδηγού ξέροντας ότι θα έχουν γίνει ευσυνείδητοι οδηγοί σύμφωνα με το δικό σου καλό παράδειγμα. Με ασφάλεια. Με όλη σου την καρδιά, με όλο σου το είναι. Το φαγητό είναι έτοιμο. Το κέικ επίσης. Εσύ, εξουθενωμένη σιγοτραγουδάς. Πηγαίνεις στα δωμάτια των παιδιών και τα βλέπεις να κοιμούνται. Χαμογελάς. Αύριο θα αρχίσουν πάλι όλα με τον ίδιο ρυθμό.

Για να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε όλοι μαζί με ασφάλεια. Για να συνεχίσουν τα παιδιά μας να κοιμούνται ανέμελα. Για να συνεχίσεις να σιγοτραγουδάς: «Ακριβό μου τετραθέσιο… καλό μου αμάξι»

Μαρία Χαρίση,
Διευθύνουσα Σύμβουλος στο EUROKTEO

espa-banner espa online rantebou b2b aitisi